web
Olet offline-tilassa. Tämä on sivun vain luku -versio.
close

Tämä sivusto käyttää keksejä tallentaakseen sivustoon liittyvää tietoa koneellesi. Hyväksytkö tämän?

JärvenpääYmpäristövahti
  • Teemat
  • Toimenpiteet
  • Mittarit
  • Tietoja Ympäristövahdista

  • Tilannekuva
  • Toimenpiteet
  • Toimenpiteen tiedot

105. Ruokahävikki

 

Kehitetään keinoja hävikin vähentämiseksi yhteistyössä ateriapalveluiden kanssa (esim. hävikin seuranta, ylijäämäruuan myynti, lounaslistan suunnittelu lasten ja nuorten kanssa, tilausten optimointi ja tiedonkulku ateriapalveluiden tuottajan kanssa). Kasvattajat ja opettajat toimivat ruokailutilanteissa mallina.

Tehtävät

Ruokapalveluissa hävikin määrää pyritään pienentämään erilaisin keinoin ja biojätteen määrää vähennetään mm. asettamalla vuosittaiset hävikin vähentämistavoitteet. Palmia ottaa Järvenpäässä 5/2022 käyttöön Hukka, hävikinkirjausjärjestelmän jolla saadaan kohdekohtaista hävikkitietoa. JYKin moduulin biovaaka siirretään uuteen JYKiin vuonna 2023 missä on vain yksi iso ruokasali mistä biojätteen kokonaismäärän seurannan luotettavuus paranee. Kinnarin koulussa on biovaaka käytössä. Aiemmin Järvenpään kohteissa on mitattu projektiluontoisesti hävikkiä koulu- ja päiväkotikohteissa. Hävikin jatkuva mittaaminen ja -kirjaaminen aloitettiin kohteissa toukokuussa 2022. Palmialla on käytössä Hukka.ai hävikinseurantajärjestelmä. Hävikkiä seurataan ja historiatietojen lisäännyttyä linjastohävikkiin päästään konkreettisesti kiinni ja näin ollen hävikin vähentämiseen saadaan työkaluja. Biovaa´at ovat oppilaskuntien hankkimia ja koulujen hallinnassa. Palmialla olevien käyttäjätunnusten avulla lautashävikkiä ei pääse katsomaan vuoden 2021 jälkeen. Kinnarin koululla päivittäinen lautashävikki on nähtävillä koulun infonäytöltä. Jykissä seurannan pitäisi tapahtua koulun henkilökunnan toimesta.

Kesken Määräaika: 31.12.2023
Ateriapalvelujen ruokailija-asiakkaalla on kaikista tärkein rooli lautashävikin pienentämisessä. Otetaan lautaselle se mikä syödään ja haetaan tarvittaessa lisää. Tämä vaatii jatkuvaa ruokailijoiden ohjausta, tiedottamista ja neuvontaa. Säännöllinen hävikin määrän seuranta konkretisoi kehitysnäkymää ja tavoitteisiin pääsemistä vähintään niissä kohteissa missä hävikin määrää mitataan.

Kesken Määräaika: 31.12.2023

Liitännäiset tavoitetilat

10. Ruokatuotantoketju on kestävä

Toimenpiteen mittarit 1 kpl

Koulujen ruokahävikki (Strateginen)

Teema ja aihealue

Energia, materiaalit ja kulutus

Ruokajärjestelmä

Vastuuorganisaatiot

Opetus ja kasvatus



Eteneminen
Toteutus tai toimeenpano

Alkupäivä
01.01.2021

Loppupäivä
31.12.2023

Viimeisin päivitys
20.01.2025
 

Edellinen
Seuraava




Kiitos, kommenttisi on lähetty ja se tarkistetaan.

Kommentoi toimenpidettä

Emme koskaan julkaise sähköpostiosoitettasi.

Ethän kirjoita kommenttikenttään itsesi tai muiden henkilötietoja.

© Järvenpään kaupunki 2025.

Tekninen toteutus Forward Forever Oy.

Sivun alkuun     Saavutettavuus     Tietosuoja     Sivukartta