49.
Jätteen vähentäminen ja kierrätys kaupungin toiminnassa
Määritellään tavoite kaupungin toiminnassa syntyvän jätteen vähentämiselle, parannetaan lajittelua ja tehostetaan seurantaa. (Kaupunkikehitys).
Selvitetään koulujen ja päiväkotien jätehuollon tilanne yhdessä kiinteistöhuollon ja siivouspalveluiden kanssa ja huolehditaan kerättävien jätejakeiden riittävä taso ja sovitaan jätteiden viennistä. Selvitetään tarpeita uudenlaisille jätehuollon infraratkaisuille (esim. sisätiloihin kierrätyksen mahdollistavia roskiksia, suurille kiinteistöille tehokas jätehuolto). Harjoitellaan jätteen vähentämistä ja kierrätystä mm. korjaamalla, tuunaamalla ja lajittelemalla jätteet sekä lähiympäristöstä huolehtimalla. Opetetaan käyttämään materiaaleja säästeliäästi. Osallistetaan sovitusti lapset ja nuoret jätteiden vientiin ja kierrätykseen. (Opetus ja kasvatus)
Selvitetään jätehuollon tilanne yhdessä kiinteistöhuollon ja siivouspalveluiden kanssa ja huolehditaan kerättävien jätejakeiden riittävä taso ja sovitaan jätteiden viennistä. (Hyvinvointi)
Tehtävät
Kaikki keittiö- ja siivoustoiminnan jäte lajitellaan kiinteistön ohjeistuksen mukaan. Palveluntuottaja huomioi osaltaan uudistetun jätelain vaatimukset.
Jätteiden kierrätyksessä toimitaan kiinteässä yhteistyössä kiinteistön jätehuollon vastuuhenkilöiden kanssa, pyrkimyksenä tehostaa jätteiden kierrätystä ja vähentää jätteiden kokonaismäärää.
Palveluntuottaja, Palmia Oy noudattaa kiinteistön jätehuoltosuunnitelmaa.
Valmis Määräaika:
Palveluntuottaja (Palmia) kiinnittää hankinnoissaan huomiota tuotteiden pakkausmateriaaleihin ja niiden kierrätettävyyteen.
Ruokapalvelutoiminnassa ei käytetä kuin poikkeustilanteissa kertakäyttöastioita ja silloin käytettävät astiat ovat kierrätettäviä.
Siivouspalvelutoiminnassa pyritään vähentämään mm. siivouskemikaalien käyttöä mikä osaltaan vähentää myös pakkausten määrää.
Yllä olevat kuuluvat Palmian toimintatapoihin.
Valmis Määräaika:
Tavoite on määritelty. Tavoitteena on vähentää kaupungin toiminnassa syntyvän jätteen määrää vuoden 2019 tasosta 5 % vuoteen 2023 mennessä ja 10 % vuoteen 2027 mennessä.
Valmis Määräaika: 31.12.2019
Järvenpään kaupungin liikuntapalveluiden hallinnoimille liikuntalaitoksille uimahalliin, jäähalliin ja liikuntakeskus Piiroseen on tehty kestävän kehityksen kartoitus, jonka myötä käynnistetään kestävän kehityksen edistämistyö.
Lyhyen aikavälin kehittämisehdotuksiksi kartoituksessa nousivat henkilöstön jätteiden lajittelumahdollisuuksien ja ohjeistuksen lisääminen sekä kaikkien yhteistoimijoiden tiedottaminen ajankohtaisista liikuntalaitoksia koskevista asioista. Toistaiseksi laitoksissa on ollut lajittelupisteet vain sekajätteelle, paperille ja kartongille. Jatkossa mukaan halutaan ainakin bio- ja muovi, mahdollisesti myös lasi ja metalli.
Lajittelun tehostamisesta tehtiin kokeilu, jossa uimavalvomossa kerättiin kaikkia haluttuja jätejakeita. Jätteitä kertyi eniten seka-, muovi- ja biojätteeseen. Kokeilun johtopäätös oli, että lajittelun jatkumista kannatettiin.